a EKONÓMIKUS (GAZDASÁGOS) HÁZ esetében

3E? Mit jelent a 3E?

Nemegyszer találkoztunk már azzal a kérdéssel, hogy mit is jelent valójában a gyárunkat díszítő 3E, amelyet online és offline szövegeinkben is sokszor emlegetni fogunk?

A 3E a jó minőségű, egészséges és energiatakarékos lakások építésének alapelvei.

A házainknak meg kell felelniük a 3E-nek.

A 3E képviseli az Ön és a környezet iránti elkötelezettségünket, hogy az Ön új otthona:

Fejlesztési stratégiánk, valamint termékeink teljes életciklusa (a nyersanyag-beszerzéstől a gyártáson át az újrahasznosításig) szigorúan összhangban van az Európai Unió 2050-ig történő szén-dioxid-semlegességre irányuló törekvéseivel.

Magas energiamegtakarítás a ház teljes élettartama alatt. Egy kerámia panelház természetes módon, csak a felhasznált alapanyagok és építési technológia alapján tud egészséges és energiatakarékos lakhatást biztosítani.

  • EKONÓMIKUS (GAZDASÁGOS)

A kerámiaházak verhetetlen vételárai és az alacsony üzemeltetési költségek jelentik az egyedi lakásépítések közül a leggazdaságosabban megfizethető lakhatási lehetőséget a piacon.

ekologický dom

A gazdaságos építkezés és lakhatás alapelvei

A „minél magasabb az ár, annál jobb a minőség” szabály nem mindig érvényes. A gyártás és az építés során megtakarított idő- és anyagmegtakarításnak köszönhetően a kerámia panelház gazdaságilag a legelőnyösebb választás a legmagasabb minőség megőrzése mellett. Az alkalmazott szabadalmaztatott technológiának és kerámia kompozitnak köszönhetően a kerámia panelház üzem közben is gazdaságos és energiatakarékos. Magán a technológián és a felhasznált anyagon túl az elrendezés kialakításának szabályai is jelentős hatással vannak a gazdasági megtakarításra. Bármilyen típusú családi házra vagy más típusú lakó- és irodaépületre vonatkozik. Egy kerámia panelházzal minőségi lakáshoz jut a piac legjobb áron, melynek értéke nem csak korlátlan élettartamának és kivételes paramétereinek köszönhetően idővel nő.

Hogyan lehet spórolni az építkezés során anélkül, hogy negatív hatással lenne a minőségre és az energiatakarékos lakásra? Rendeljen kerámiaházat!

3E GAZDASÁGOS HÁZ
A megfizethető lakhatás a megfelelő kialakítással kezdődik


Megfelelő beépítettség

Mi a megfelelő beépítési terület egy családi háznál? Minden családi ház kategóriában más-más gazdasági színvonalú beépítettség és hasznosítható terület. Például egy földszintes családi ház három hálószobával és konyhás nappalival ideális esetben akár 110 m² beépítettséggel rendelkezik (darabanyagból készült téglaépületnél ez több m² beépítettség lesz). több). Többszintes családi háznál a beépítettség a lépcsőház területével is megnő. Az aránytalanul nagy beépítettség az építkezés, a felszerelés és az üzemeltetés során természetesen kedvezőtlenül hat a ház megemelkedett árára.

A beépített és a hasznosítható terület aránya

Mi az ideális arány a beépített és a hasznosítható terület között? Darabszerkezetű ház építésekor elsősorban a vastagabb körfalak miatt lényegesen hátrányosabb a beépítettség és a hasznosítható terület aránya. Míg a beépítettség és a hasznosítható terület aránya a hagyományos moduláris építési technológiával átlagosan 1,26, addig panelház esetén az együttható csak 1,15-re csökken. Ez azt jelenti, hogy a hagyományos technológiával (darabanyagból építés) a beépített terület negyedét falba építheti.

Legyen azonban óvatos, a hagyományos technológiával nemcsak a beruházási költségek, hanem az üzemeltetési költségek is növekednek. Például a szűk telkeken a szűkebb kerületű falakkal rendelkező ház szükséglet, nem csak gazdaságos (helyes) választás.

A darabos anyagból történő építés a beépítettség és a hasznosítható terület kedvezőtlenebb aránya mellett számos egyéb hátrányt is hordoz magában:

  • Nedves eljárások közvetlenül az építkezésen
  • Jelentősen nagyobb falvastagságok (nem csak stabilitási okokból)
  • Munka, kezelés, kísérő tevékenységek
  • Vasbeton gerendák, konzolok, koszorúk, …

Mindezek a folyamatok a panelházaknál maximálisan kiküszöbölhetők.

Garázs

Különálló garázs vagy garázs a ház részeként? A garázs teljesen más hőtechnikai és műszaki paramétereket igényel, mint a ház lakórésze. Minden nem lakás célú helyiség, legyen az garázs, raktár vagy műhely, amely a lakóházrész elrendezésében szerepel, negatív hatással van mind a beruházási, mind az üzemeltetési költségekre. Ezért nem lehet több, mint a terület egyharmada. Így működésileg össze lesz kötve, de anyagilag el van választva.

Javaslat: A telek tekintetében válasszon szabadon álló garázst, vagy egy – legfeljebb két közös falú.


Lépcsőház


Milyen típusú lépcső a legjobb?
A lépcsőház alapterülete be- és kijárattal legalább 7 m². A gazdasági előny megőrzése érdekében a lépcsőházat például a lakócsarnok részeként célszerű kialakítani, nem pedig külön, működésileg elválasztott részként.

Javaslat: A lépcsőházat természetesen építse be a lakóházba és/vagy használja más célra is (kamra, háztartási helyiség, tárolóhelyiség stb.).

Tető


Milyen típusú tető a legjobb?
A tetőszerkezet leggazdaságosabb típusa kétségtelenül a nyeregtető. A völgyek, sarkok, gerincszintek, tetők és egyebek száma jelentősen befolyásolja a tetőszerkezet és a burkolat árát. Ha a nyeregtető konstrukció szinte hulladék nélkül megvalósítható, akkor osztott tetőnél ez nem lehetséges, és esetenként az építési hulladék az anyag 50%-át teszi ki.

Jelentős megtakarítás érhető el a tető lefedéséhez szükséges idő tekintetében is. Gazdaságosan kialakított tető esetén a tetőfedés lefektetésének standard ideje 3 nap (100 m²-ig beépített bungalók). A tetőszerkezet gazdaságosságának megítéléséhez figyelembe kell venni azt a tényt is, hogy a nagy töredezettség jelentősen növeli az üzemeltetési költségeket és egyben csökkenti a tető élettartamát.

Javaslat: Tervezze meg a tetőt minimális töredezettséggel. Minél töredezettebb a tető (tetőablak, ereszcsatornák, ..), annál drágább lesz anyagilag és időigényesebb. Ez egyaránt vonatkozik az építkezésre és az üzemeltetésre.

Tudta, hogy az ókori görögök által feltalált, 15°-tól 18°-ig hajló rácsos tetőszerkezetet, melynek hatékonyságát máig nem sikerült felülmúlni, alapszállítmányunkban kínáljuk?


Belső hálózati elosztások tervezésének optimalizálása


Hol helyezzük el a fürdőszobát a házban?
A víz- és szenny bekötésekkel ellátott helyiségek elrendezésének kialakításakor célszerű azokat a lehető legkisebbre tartani. Az elrendezésen belüli elosztások egy vagy két helyre történő koncentrálása, lehetőleg a kerületi falakhoz lehető legközelebb, előnyös mind a beruházás gazdaságossága, mind a járási költségek (a szükséges javítások költségei és igénye) minimalizálása szempontjából.

Tudtad, hogy vízszivárgás esetén a kerámia kompozit (az az anyag, amiből a ház falait készítjük) sérülés, minőségromlás vagy minőségromlás nélkül kiszárad? Ez egy „felbecsülhetetlen” tulajdonság, amellyel a legtöbb más típusú panelház nem rendelkezik.


A helyiség elrendezésének optimalizálása


Mi az ideális faltávolság a házban?
Építésgazdasági szempontból a háromtól 4,20 méterig terjedő fesztáv tűnik a legelőnyösebbnek. Minden nagyobb (és kisebb) fesztáv negatív hatással van az építés gazdaságosságára. A konkrét megoldás függ a ház típusától (szintes ház, emeletes ház, galériás ház, …) és a tetőszerkezet típusától is. Ezért olyan technológiát válasszon, amely maximális rugalmasságot garantál a tervezés és kivitelezés során. Egyedi kerámia panelház projekt kidolgozásáról bővebben.

Még a legjobb elrendezés sem garantálja a gazdaságilag előnyös építkezést és lakhatást.

Anyagválasztás


Milyen alapozás a legjobb?

A legjobb alapozás egy könnyű, keresztbordás, előszigetelt alaplemezen található. Legfőbb ideje nemet mondani az elavult alapozási módra, az alapozócsíkokra alapozásra, ami egy sor hátrányt hordoz magában. A fejlett országokban manapság az új családi ház építések akár 95%-ában használatos úszó alaplemezről cikkünkben olvashat bővebben.

Miből építsük a ház falait?

A monolit előregyártott falelemek az előregyártott építési technológia alkalmazásával számtalan előnnyel járnak idő- és költségmegtakarítás terén. A kerámia kompozitból készült keresztbordás függőleges szerkezetek is magas minőséget, optimális tömeg-méretarányt képviselnek, és egyben garantálják a gazdaságosság és a stabilitás legjobb arányát.

Milyen típusú mennyezet a legjobb?

A könnyített keresztbordás vasbeton födémből készült födémkonstrukció (akárcsak házépítésnél) a maximális gazdasági előnyt garantálja, miközben akár 12 méteres fesztáv is lefedhető ilyen födémekkel.

Milyen típusú tető a legjobb?

A rácsos tetőszerkezet mindig csökkenti a beruházási költségeket. Általában a könnyű rácsos profilok optimalizálják a tömeg és a kedvezőbb méretek arányát.

Melyik a legjobb építőanyag? A konkrét kialakítás optimalizálása – az egyedi szerkezetek (házrészek) tömege minden családi háznál gazdasági szükséglet. A konkrét megoldás a családi ház típusától (bungaló, ikerház, emeletes ház, társasházak, …), a választott elrendezéstől vagy a beruházó igényeitől függően változhat. A fenti ajánlások azonban általában minden típusú családi házra érvényesek.

Hogyan védjük meg a házat a hőtől és a hidegtől?

A hő- és hideg elleni tökéletes védelem gazdaságos optimalizálására vonatkozó javaslat a következő öt alapelvbe sorolható:

  • a felhasznált anyagok minimális illesztése (pl. a darabdarabok kizárása)
  • minimálisan nagy térfogati tömegű anyagok (beton, tégla, …)
  • hőhídveszélyes építmények kizárása (szalagalapozás, vasbeton koronák…)
  • többfunkciós vagy többfunkciós anyagok alkalmazása (pl. nem csak teherhordó, hanem hőszigetelő konstrukció is)
  • kerületi szerkezeti nyílások optimalizálása (az ablakok megfelelő és kiegyensúlyozott elosztása)

Tudta, hogy a kerámia panelház léghűtéses technológia alkalmazása nélkül is megvéd a hőtől? A kerámia panelházról, a nyáron sem túlmelegedő házról bővebben olvashat cikkünkben.

Hogyan védjük meg a házat a nedvességtől és a víztől?

 

LEZÁRÁS

– Előszigetelt alapszerkezettel, ami az ajánlott úszó alaplemez már eleve az. Nem véletlen, hogy a megfelelő építés első számú alapelve az alapozás megfelelő vízszigetelése. A nedvesség a legjobb vezetője a hidegnek.

KERÜLETI FALAK

– Azon a szükséges feltételen túl, hogy a falak „lélegezzenek”, páraáteresztőek legyenek, amit megfelelő áteresztőképességű hőszigeteléssel érünk el, a körfalat időjárási viszonyaink között mindig párkánnyal kell védeni a víztől.

TETŐ

– A vízelvezetés optimális lejtése – a kivitelezés gazdaságosságát is figyelembe véve – 15° és 18° között van. Nem véletlen, hogy a teljes építéstörténet az épületek több mint 80%-ánál az ilyen lejtéseket részesíti előnyben. A tető csuklásának minimalizálása és a jó minőségű, könnyű, nagyméretű tetőfedő anyag használata szintén fontos a tetőszigetelés alkalmazásának gazdaságossága szempontjából.

A hideg, a hő vagy a víz kiküszöbölésére vonatkozó valamennyi ajánlás a standard szolgáltatási körünk részét képezi. Ezáltal a kerámia készház nemcsak a legjobb, amit az építőipari piac kínál, hanem verhetetlen vételárral is rendelkezik.

Hogyan építsünk egészséges és minőségi házat a lehető leggazdaságosabban? Rendeljen kerámia készházat. Válasszon katalógusunkból, vagy küldje el nekünk saját projektjét.

Ajánlatkérés saját alaprajztervezettel vagy válasszon katalógusunkból.

Hívjon most! 8:00 – 16:00