Családi ház alapozása – lemezalap vagy sávalap betonozással?

Alapozása

Milyen alapozást válasszon családi házához? Mi a különbség az alaplemez és a beton sávalap között?

A stabilitás és a tartósság az egyik legfontosabb szempont egy otthon kialakításánál. Minden alkalommal, amikor házat építünk, az alapokkal kezdjük, amelyek az egész épület alappilléreként szolgálnak. Sokáig az úgynevezett teherbíró és fagymentes szintre történő alapozás elvét tartották az alapozás egyetlen helyes módjának. Ezt az elvet körülbelül ötven évvel ezelőtt értékelték át először. Azóta már bővültek a családi és tömbházak alapozási módjai, ma már több lehetőség közül is válogathatunk. Mi is előzte meg ezt a változást?

Sikerült már választania projektet új, egészséges otthonához, melynek élettartama korlátlan? Merítsen ihletet kerámiaházaink online katalógusából.

Alaplemez vagy sávalap betonozással?

Statika és stabilitást

Minden geológus, függetlenül az építkezés konkrét helyétől, minden bizonnyal megerősíti, hogy még az enyhén lejtős aljzatoknál is vannak bizonyos elmozdulások. A legjellegzetesebb közvetlenül a lejtős telkeken. Nem meglepő hát, hogy az említett módszer (alapozás fagypontig) átértékelése a világ egyik leghegyesebb országában, Új-Zélandon történt. Ebben a szigetországban valószínűleg nincs olyan hely, ahol ne mozdulna el az altalaj. Ezért a helyi építtetők egyik csoportja vállalta, hogy úgynevezett lebegő alaplemezre építenek házat. Az eredmény egyértelmű volt. Egy ilyen alapozási rendszer lehetővé teszi a ház részleges elmozdulását a talajról az alaplappal együtt, miközben maga az épület nem roncsolódik. Amíg  ezt az elvet ill. változást nem fogadták el, Új-Zélandon nem volt épület szerkezeti károsodás nélkül. Ennek oka, hogy az alapokat az altalaj egyre nagyobb mélységeibe horgonyozták le, és amint az ismert és a cikk bevezetőjében már említettük, gyakorlatilag minden altalaj folyamatosan mozgásban van. Ez az új alapelv különösen a könnyű konstrukcióknál előnyös, de már elkezdték alkalmazni a többszintes projekteknél is.

Az eredmények olyan megdöbbentőek voltak, hogy nagyon rövid időn belül szinte az egész gazdaságilag fejlett világban átvették ezt az otthonalapítási elvét. Annak érdekében, hogy elkerüljék a változásokat és az altalaj mozgásának a házra gyakorolt negatív hatásait, elkezdtek építeni könnyű házakat (lebegő) elszigetelt alaplapokkal. Ilyen alapokon fekvő házak nem csak lejtős domborzatú helyeken valósulnak meg, előnyük nyílvánvaló még az enyhén lejtős és sík helyeken is.

A szigetelt öntartó alaplemez egy keresztbordás vasbeton lap, amely a teljes szerkezet súlyát hordozza és egyenletesen osztja el azt a talajon. Ez csökkenti a falak repedésének kockázatát, és egyben biztosítja az épület hosszabb élettartamát és stabilitását.

A kivitelezés gazdaságossága és komplexsége

A szigetelt alaplemez használatának fő előnye a kivitelezés gazdaságossága. Egy ilyen létesítmény nemcsak anyagilag kedvezőbb (ha összevetjük végső árát), de előnyös a megvalósítás gyorsasága és összetettsége is. Többfunkciósságának köszönhetően a keresztbordás vasbeton lemez pozitív hatással van az egész építési folyamatra. Mit is jelent ez? A szigetelt öntartó alaplemez kivitelezésével nemcsak a ház alapjaként szolgál, hanem a vízelosztást, a hőszigetelést, a talajnedvesség elleni szigetelést és egyéb dolgokat is ellát, mint például a fűtéselosztásra való felkészítést, hőszigetelést valamint kiküszöböli a radon sugárzás veszélyeit. Megoldható a fent említettek mindegyike sávalap lerakásával és ráadásul néhány napon belül? Aligha…

Házüzemeltetés gazdaságossága valamint energiahatékonysága

A szigetelt öntartó alaplemez harmadik fő előnye abban rejlik, hogy az ilyen szerkezetek melegek. A sávalap típusú alapszerkezet folyamatosan nedvességnek van kitéve. Mivel a víz növeli bármely anyag hővezető képességét, így a hideg is könnyen átterjed a falakra. Mindannyian egyet értünk abban, hogy különbség van aközött, ha a padló és a falak alatt csupán néhány milliméterig száraz, mint a padló alatt akár 30cm szárazság. Az alaplemez alatti talajnedvesség elleni szigetelés révén a szerkezet mentes a nem kívánt hidegtől és nedvességtől is.

A szigetelt alaplemez

Nem talál környezetében megbízható beszállítót aki kivitelezné otthonához az öntartó szigetelt alaplemezt? Írjon nekünk az uzlet@ceramichouses.hu e-mail címre. Több mint 2 éve megbízható partnerrel működünk együtt ezen a téren. Az alapok megvalósítását betudjuk biztosítani Szlovákiában és a környező EU-országokban.

Ne habozzon kapcsolatba lépni velünk és kérjen árajánlatot a minőségi és stabil alapokon fekvő kerámiaházra. Forduljon hozzánk bizalommal.

Hívjon most! 8:00 – 16:00