Diffúziósan nyitott épületek vagy hogyan kerüljük el a házban a nedvesedést?

Diffúziósan nyitott épületek vagy hogyan kerüljük el a házban a nedvesedést?

Hogyan kerüljük el a nedvesedést a házban, és minimalizáljuk az üzemeltetési költségeket? Miért tudja biztosítani egy előregyártott kerámiaház az egészséges és nedvességmentes lakóteret még a kényszerlevegőztetés alkalmazása nélkül is? Jobb-e a diffúziósan nyitott – páraáteresztő, vagy diffúziósan zárt ház?

Egy egészséges ház, amely lélegzik

Vár Önre egy új ház építése, és fontolgatja, milyen technológiát és anyagot válasszon? Találkozott már azzal a kérdéssel, hogy a háza falainak páraáteresztőnek vagy diffúziósan zártnak kell-e lenniük? Manapság, az innováció és az egészséges életmód támogatásának idején, amikor a diffúziósan nyitott vagy zárt épület között döntenek, a második lehetőség választása egyszerűen elfogadhatatlan. Elfogadhatatlan veszélyeztetni az egészséget azzal, hogy az árat vagy az építés ütemét helyezzük előnybe.

Melyik ház biztosítja az egészséges lakóteret kényszerlevegő-szellőztető rendszer nélkül? Ez az előregyártott kerámiaház! Előre gyártott kerámia ház!

Mi is az a páraáteresztő, diffúziós-nyitott építmény? Miért is kellene az Ön házának lélegezni, és hogyan befolyásolja ez az egészségét?

Az épület értelmes használatakor a diffúziósan zárt építmény kellemetlen problémákat vagy megnövekedett költségeket hozhat. Az egyik fő ok a belső páratartalom jelentős ingadozása, de a víz esetleges kondenzációja a kerületi falakban is, ami a penész kialakulását és ezután a fal keresztmetszetében történő gyors szaporodását okozza. Ez a tény elsősorban a szendvicsfa szerkezetek problémája, amelyekben a fal diffúziós ellenállása rendkívül magas, így a vízpára semmilyen módon nem tud áthaladni rajta. Egyes építési technológiák ezt mégis kifejezetten támogatják, és ezt azzal indokolják, hogy modern technológiával meg lehet oldani a ház mesterséges szellőztetését.

A probléma kiküszöbölésére különféle módszereket alkalmaznak, de ezek általában drágák, néha zajosak és hatékonyságuk kifogásolható. Az egyik ilyen pl. szellőzőnyílások kialakítása a falakban. Ebben az esetben viszont csak idő kérdése, hogy ezek a hasadékok keresett otthonául váljanak nemkívánatos „háziállatok”, például csótányok, sügér, egerek, hangyák és egyéb „házias” lények, számára. A ház páratartalom szabályozásának másik módja a szabályozott szellőztetés rekuperációs egységgel. Noha ez a módszer viszonylag hatékony, ám beszerzése és üzemeltetése drága. Maga a készülék nemcsak sok helyet, hanem rendszeres karbantartást is igényel. Mindig kifogástalan állapotban kell lennie, hogy ne váljon a problémák hordozójává, főleg az emberek – allergiás betegek – számára.

Valóban elkerülhetetlen a drága kényszerlevegő-szellőztető berendezések használata? A rekuperáció az egyetlen módja az egészséges élettér biztosításának?

Az építés fejlesztésének egyik fő irányzata az építésre szükséges idő minimalizálása. Az előregyártott készház ideális megoldás a építés felgyorsítására és az időmegtakarításhoz nemcsak a falak építésénél, de a további munkák, végzésénél is, egészen a ház befejezéséig. Sajnos, nem minden új építési technológia biztosítja az egészséges lakóteret. Az egészséges levegő biztosítása az egyik legfontosabb kritérium kell hogy legyen az építőanyagok kiválasztásakor. Ha a ház egészséges levegőjének feltétele a ház árának emelése, akkor hiba történt valahol. Az egészséges házat jó minőségű természetes anyagokból kell építeni, vegyszerek nélkül. Akkor működtetése is energiahatékony és független a drága technológiáktól.

Az egészséges életmód egyik meghatározó feltétele a relatív páratartalom optimális szintje, amelyet döntően befolyásol az a tény, hogy az épület diffúziósan nyitva vagy diffúziósan zárva van-e.

Az egészséges lakótér kialításához a legjobb és ugyanakkor a leggazdaságosabb megoldás az, hogy diffúziósan nyitottan, szilikát alapú anyagokból építünk. A pára diffúziós ellenállási tényezője, ha kerámia kompozitot használunk a ház támasztó részeként, átlagosan µ = 24,3. A konstrukció tehát páraáteresztő és tökéletesen lélegzik, így kiküszöböli a penészgombák előfordulását és megőrzi a belső relatív páratartalmat az optimális szinten. Egy ilyen természetbarát épület a belső tér relatív páratartalmát további egyéb költségek nélkül szabályozza, beleértve a legmagasabb páratartalmú helyiségeket is (fürdőszoba, konyha). Természetesen, a ház külső és belső felületének végleges kezelését is figyelembe kell venni. Azok a helyiségek, amelyek a mennyezetig csempézve vannak, anélkül, hogy hagynának aktív felületet, amely biztosítja a nedvességcserét, már nem lesznek diffúziósan nyitva. A páraáteresztő képesség fenntartása érdekében a szilikát alapú vakolatok használata idális, viszont ajánlott a mesterséges építőanyagok, például ragasztók, fóliák és egyéb párát nem áteresztő anyagok kerülése.

A kerámiaházak diffúziósan nyitottak, kiváló páraáteresztő képességgel

A CERAMIC HOUSES EU előregyártott kerámiaháza kizárólag természetes, szilikát alapú anyagokból készül, és teljes mértékben megfelel a diffúz nyitottság feltételeinek. Az előregyártott kerámiaház falait ásványgyapotszigeteléssel látjuk el, és a felületkezeléshez ásványi vakolatot használunk, amely segíti az egész épület páraáteresztő képességét. Az előregyártott kerámiaház tehát nemcsak környezetbarát és pénztárcát kímélő, hanem egészségüket, és családjuk egészségét is védi. Az allergiások számára is ajánlott előregyártott kerámiaházakról bővebben az Egészséges lakás, allergiásoknak is megfelelő előregyártott kerámiaházak című cikkben olvashat.

A természetbarát, előregyártott kerámiaház, amely hozzájárul az egészséges életkörnyezet kialakításához, árajánlatának elkészítése végett vegye fel velünk a kapcsolatot.

Hívjon most! 8:00 – 16:00

Go to Top